DIY: maak een patchwork insteek-kussenhoes

Leuke kussenhoezen maken je kamer vrolijk, je kunt er nooit genoeg van hebben. Natuurlijk kun je ieder seizoen nieuwe hoezen kopen. Maar…je kunt ze ook zelf maken. ¬†Wij zijn fan van het hergebruiken van kleding & textiel. Want 1 ding is zeker, die stoffen vind je in ieder geval mooi. En sympathiek, want je draagt door het hergebruik van katoen ook nog eens een steentje bij aan het behoud van onze planeet.

In deze DIY leggen wij uit hoe je eenvoudig en snel een vrolijke insteek-kussenhoes patchworkt voor een kussen van 40×40 centimeter. Een kussenhoes zonder rits, dus dat klinkt aantrekkelijk, niet waar?

Benodigdheden:

  • Snijmat
  • Rolmes
  • (In plaats van een snijmat en een rolmes volstaat een schaar en een lineaal ook)
  • Naaimachine
  • Garen
  • Tornmesje
  • Dubbelzijdige tape voor hobby activiteiten en quilten (of gebruik spelden)
  • Oude lappen textiel (overhemden, dekbedovertrek-hoes, theedoeken) van katoen
  • Strijkplank

We gaan beginnen!

Stap 1:

Haal met een tornmesje de stiksels los. Nu heb je allemaal losse lappen stof.

Stap 2:

Meet de stof en snij (of knip) een aantal rechte lappen stof. Recht moet echt recht zijn, want patchworken is erg moeilijk met scheve lapjes……De totale omvang van de lap moet uiteindelijk 102 x 42 ¬†centimeter zijn (de 2 extra cm is bestemd voor de naad). Leg alle losse lapjes genereus neer (randjes van 1 cm op elkaar). Rangschik de lapjes tot dat je tevreden bent met het ontwerp.

Stap 3:

Ieder los lapje wordt aan de rand afgewerkt met een zigzag steek.

Stap 4:

Nadat alle losse lapjes afgewerkt zijn, stik je alle lapjes aan elkaar. Om ervoor te zorgen dat de lapjes recht vast gestikt worden, is het handig om de dubbelzijdige tape aan te brengen. Let op dat je 1 kant op werkt.

Stap 5

Controleer of de totale lap inderdaad 102 x 42 centimeter meet.

Stap 6

Strijk (niet te heet) de totale lap glad, zodat de naden mooi wegvallen.

Stap 7

Stik de uiteinden van de lap met een zigzag-steek.

Stap 8

Sla een randje om van 2 cm en stik dit vast

Stap 9

Leg het binnenkussen in het midden van de lap. Sla de lap om je kussen heen en plak/speld de rand.

Stap 10

Haal het kussen er uit. Draai de hoes binnenstebuiten.

Stap 11

Stik alle uiteinden aan elkaar (behalve de flap)

Stap 12

Draai de hoes weer om. En Tadaa! Je patchwork insteek-kussenhoes is af.

Geef een reactie